Tips

Om de vragen te beantwoorden kun je gebruik maken van deze website of de infobronnen. Je kan ook zelf op internet gaan zoeken. De vraag is: hoe vind je de informatie die je nodig hebt? Dat is vooral een kwestie van goed zoeken. Hier een aantal tips:

  1. Er bestaan veel zoekmachines op internet. De bekendste zoekmachine is Google. Google.com biedt meerdere resultaten dan google.nl
  2. Het lijkt simpel: je tikt gewoon een woord in bij Google of een andere zoekmachine, en je krijgt duizenden resultaten op je scherm. Die kun je vervolgens gaan bekijken. Maar meestal zijn veel van de resultaten onbruikbaar. Je kunt daarom beter eerst je zoekterm vernauwen. Zoek dus op meerdere termen.
    Vb: In plaats van het algemene 'speeltuinen', kies je bijvoorbeeld 'speeltuinen in Nieuw Sloten'.
  3. De volgorde waarin je de zoektermen typt, is van invloed op ze zoekresultaten. Plaats de belangrijkste term dus vooraan. Wil je heel gericht zoeken, dan is het verstandig je zoekterm tussen aanhalingstekens plaatsen, met name bij persoonsnamen.
    Vb: Vergelijk wat je krijgt wanneer "burgemeester Amsterdam" en burgemeester Amsterdam zonder aanhalingstekens intikt. Als je niet op zoek bent naar de lekkerste hamburgers, is zoeken met aanhalingstekens dus een succes.
  4. Als je juist te weinig resultaten terugkrijgt, moet je je zoekterm gaan verbreden.
    Vb: In plaats van 'oversteekplaatsen' zou je ook 'verkeersveiligheid' kunnen invullen.
  5. Woorden toevoegen of uitsluiten kan ook door middel van +, -, *, enzovoorts. Een korte uitleg.
    • Google negeert veelvoorkomende woorden en tekens, zoals 'waar', 'de', 'het' en 'hoe', en andere cijfers en letters die je zoekopdracht vertragen zonder de resultaten te verbeteren. Als een veelvoorkomend woord essentieel is voor de resultaten die je zoekt, kunt je er een '+' voor plaatsen. Je moet wel een spatie voor de '+' zetten.
    • Wanneer in de zoekresultaten steeds verwezen wordt naar een woord wat je absoluut niet zoekt, kun je dit woord uitsluiten door het toe te voegen aan je zoektermen, maar dan met een '-' er direct voor. Vergeet niet voor de '-' een spatie te zetten.
    • Soms kun je het beste Google de 'lege ruimte' in laten vullen, als je bijvoorbeeld niet op een woord kan komen. Voeg hiervoor een sterretje (*) toe aan het eind van een zin of van een vraag die u wilt laten aanvullen, wanneer u deze in het zoekvak van Google typt.
    • Als je wilt zoeken naar informatie over Amsterdam of Rotterdam, kun je de optie 'OR' gebruiken. Typ de twee termen waarop je zoekt en zet daar OR tussen. Je zoekt dan niet op alle ingevoerde termen, maar op de ene of de andere term.
  6. Je kunt ook binnen Google klikken op 'Geavanceerd zoeken'. Dan hoef je niet alle tekens uit je hoofd te leren. Bovendien kun je dan ook een tijdsperiode en een taal kiezen.
  7. Let op: soms heeft een woord meer betekenissen; je krijgt dan ook veel onbruikbare resultaten.
    Vb: Bij 'zebra' kun je zowel bij voetgangersoversteekplaatsen terecht komen als op sites van dierentuinen.
  8. Vaak kom je op een website waar je niet direct de informatie vindt die je zoekt. Wanneer er geen rubriek of menu is met links, kun je kijken of je iets vindt door door de webpagina te zoeken. Dit kan door middel van Ctrl en F tegelijk in te drukken op je toetsenbord. Ook hebben veel websites een ingebouwde zoekmachine, een zoekvenster waarmee je binnen die website kun zoeken, heeft. Maar let op! Deze zoekmachines werken vaak minder goed dan bijvoorbeeld Google. Via Google kun je namelijk ook een specifieke site doorzoeken. Typ de zoekterm in, gevolgd door het woord 'site', een dubbele punt en de website waarbinnen je wilt zoeken.
    Vb: 'ActieABC site:www.actienetwerk.nl'
  9. Als je een webpagina niet meer terug kunt vinden, is daar misschien ook een oplossing voor: een 'cache'. Een cache is een opslagplaats waar veelgebruikte data tijdelijk worden opgeslagen om sneller toegang tot deze data mogelijk te maken. Ook wordt de term gebruikt voor een kopie van een verzameling data op een medium dat toegankelijker is dan het medium waar de originele data opgeslagen zijn. Google maakt een schermafdruk van iedere ontdekte pagina en plaatst die in een zogenaamde cache, voor het geval de originele pagina niet (meer) bereikbaar is. Klikt u op die cache, dan krijg je de webpagina te zien zoals die destijds was. Je kunt er ook zelf naar zoeken, door de trefwoorden in te typen, gevolgd door cache, dubbele punt en de cache waar je naar op zoek bent.
    Vb: 'appels peren cache:groentewinkel.nl'
  10. Als je zoekt naar een bestand en je weet wat voor document het is, kun je gebruik maken van de optie 'filetype'. Je typt dan je zoektermen, gevolgd door filetype, dubbele punt en het filetype waar je naar op zoek bent. Je kunt trouwens ook goed zoeken via de documentenzoeker van voelspriet of via WikiLeaks.
    Vb: 'appels peren filetype:pdf'
  11. Combineer deze tips!
  12. Kijk op voelspriet of GoogleGuidevoor nog veel meer zoektips. Er is ook een forum waar je zoekvragen kunt stellen.
  13. Als het je niet goed lukt om een ‘brede’ zoekactie te verfijnen, kan de Google Gids ook handig zijn. De Google Gids brengt orde in de chaos van het web: je kunt er doorklikken naar categorieën als Naslag, Maatschappij, Nieuws en Media, Regionaal, Onderwijs. De Google Gids wordt bijgehouden door vrijwilligers.
    Vb: Vanuit de hoofdcategorie Maatschappij, in de subcategorie Milieu, kun je een overzicht krijgen van de meest bezochte sites op het terrein van Natuur en Landschap.
  14. Nieuwsgroepen: Heb je hele specifieke vragen over een onderwerp, dan kun je ook proberen om daar antwoorden op te krijgen in een nieuwsgroep of mailinglist. Dat zijn forums over afgebakende onderwerpen waar je je op kunt abonneren. Je kunt vragen sturen naar de nieuwsgroep en vervolgens hopen dat iemand anders daar het antwoord op weet. Er bestaan ongelooflijk veel nieuwsgroepen. Je kunt ze vinden bij Google Groups.

Ga verder naar Terugblik

Maak jouw eigen website met JouwWeb